Η κλινική δερματολογία συμπεριλαμβάνει τη διάγνωση και τη θεραπεία παθήσεων του δέρματος, οι οποίες μπορούν να προκληθούν από μια σειρά αιτιών, όπως μικρόβια και μολύνσεις, κληρονομικότητα, ακόμα και σε ψυχολογικούς παράγοντες όπως άγχος.

Σε κάποιες περιπτώσεις, ένα δερματολογικό νόσημα μπορεί να είναι μια πρώτη εκδήλωση ενός σοβαρού νοσήματος. Ως εκ τούτου, ο δερματολόγος Αθανάσιος Παυλίδης, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην πρόληψη και κατ΄ επέκταση στην έγκαιρη διάγνωση των δερματολογικών παθήσεων με σκοπό την σωστή και αποτελεσματική αντιμετώπιση.

ΑΚΜΗ

Η ακμή είναι η πιο συχνή πάθηση του δέρματος. Περισσότερο οι εφήβοι και οι νεαροί ενήλικες υποφέρουν από αυτή την νόσο, αλλά μπορεί να συμβεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στη θεραπεία της ακμής. Ο Δερματολόγος προσαρμόζει την θεραπεία της ακμής ανάλογα για κάθε ασθενή.

Με τις μεγάλες σημερινές δυνατότητες η θεραπεία, κάθε είδους ακμής είναι δυνατή.

ΨΩΡΙΑΣΗ

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια μη μεταδοτική φλεγμονώδης αυτοάνοση δερματική νόσος που επηρεάζει το δέρμα και τις αρθρώσεις.

Η ακριβής αιτιολογία της παραμένει άγνωστη, ενώ προσβάλλει το 1-3% του πληθυσμού παγκοσμίως, άνδρες και γυναίκες. Σε γενικές γραμμές, η ψωρίαση μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Σήμερα υπάρχουν πολλές δυνατότητες για την αντιμετώπιση της ψωρίασης.

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΜΕΛΑΝΙΝΗΣ (Λεύκη)

Η Λεύκη είναι μια πάθηση που προκαλεί απώλεια του χρώματος του δέρματος (μελανίνης). Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν μερικά μόνο σημεία που αποχρωματίζονται και γίνονται λευκά. Άλλοι έχουν περισσότερο εκτεταμένη απώλεια μελανίνης. Η Λεύκη μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Μερικές φορές μπορεί επίσης να προσβάλλει και τις τρίχες.

Δεν υπάρχει απόλυτη θεραπεία για την λεύκη, αλλά η υπάρχουσα θεραπεία μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό.

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΜΕΛΑΝΙΝΗΣ (Μέλασμα, Δυσχρωμίες)

Η υπερμελάγχρωση (κηλίδες με καφετί χρώμα) του προσώπου είναι ένα συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς που απευθύνονται στο δερματολόγο.

Συχνές δυσχρωμίες του προσώπου που χαρακτηρίζονται από υπερμελάγχρωση περιλαμβάνουν το μέλασμα (χλόασμα), τις ηλιακές κηλίδες, και την μεταφλεγμονώδη υπερμελάγχρωση.

Οι λευκαντικές κρέμες θεωρούνται η θεραπεία εκλογής για το μέλασμα, τόσο για την αντιμετώπισή του όσο και ως θεραπεία συντήρησης στη συνέχεια. Στοχεύουν να μειώσουν τις χρωματικές αλλοιώσεις, καθώς και να αποτρέψουν την μελλοντική τους εμφάνιση.

ΓΥΡΟΕΙΔΗΣ ΑΛΩΠΕΚΙΑ

Η Γυροειδής Αλωπεκία είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που μπορεί να επηρρεάσει παιδιά ή ενήλικες σε οποιαδήποτε ηλικία. Αυτός ο τύπος τριχόπτωσης τείνει να προκαλέσει λεία, στρογγυλά μπαλώματα. Μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια όλων των μαλλιών του τριχωτού της κεφαλής και μερικές φορές σε όλο το σώμα. Σε μερικούς ασθενείς τα μαλλιά ξαναφυτρώνουν χωρίς θεραπεία.  Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

  • Κορτικοστεροειδή – Τοπικά, συστηματικά (απο το στόματος) ή ενδοδερμικά.
  • Η Μινοξιδίλη – Μια λοσιόν που εφαρμόζεται στο τριχωτό της κεφαλής δύο φορές την ημέρα, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άνδρες και γυναίκες.
ΜΥΚΗΤΙΑΣΗ

Οι μυκητιασικές λοιμώξεις του δέρματος και των εξαρτημάτων του προκαλούνται από μικροοργανισμούς που ονομάζονται μύκητες και περιλαμβάνουν τη μυκητίαση του δέρματος, των τριχών και των ονύχων (ονυχομυκητίαση).

Η θεραπεία των μυκητιάσεων πρέπει να γίνεται από ειδικό Δερματολόγο, ο οποίος είναι και ο πλέον ειδικός για τη σωστή διάγνωση και επιλογή της θεραπείας. Η έγκαιρη διάγνωση των μυκητιάσεων συμβάλλει στην έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

ΡΟΔΟΧΡΟΥΣ ΑΚΜΗ

Η ροδόχρους ακμή (acne rosacea) αναφέρεται καμιά φορά ως ακμή των ενηλίκων, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχει μεγάλη σχέση με τα σπυριά και τους φαγέσορες που προσβάλλουν συνήθως τους εφήβους. Η ροδόχρους ακμή είναι μια φλεγμονώδης δερματοπάθεια που συχνά καταλήγει σε ερύθημα του προσώπου. Αν και δεν υπάρχει ίαση για τη ροδόχρουν ακμή, η αποτελεσματική θεραπεία μπορεί να ανακουφίσει από τα σημεία και τα συμπτώματα. Πιο συχνά αυτό απαιτεί συνδυασμό θεραπειών που ορίζει ο γιατρός και μέτρα φροντίδας του εαυτού σας. Η θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική, αν αρχίσει νωρίς.

ΕΚΖΕΜΑ

Η Δερματίτις (έκζεμα) εξ επαφής είναι φλεγμονή του δέρματος που συμβαίνει όταν τοξικές ή αλλεργικές ουσίες (αλλεργιογόνα) έρχονται σε επαφή με το δέρμα. Σε άτομα που είναι ευαίσθητα σε αυτές τις ουσίες τα αλλεργιογόνα προκαλούν μία δερματική αντίδραση. Φαγούρα, κοκκινίλα, απολέπιση, εξάνθημα, ακόμα και, σε σοβαρές περιπτώσεις, φουσκάλες. Ήπια εξανθήματα πολύ συχνά ανταποκρίνονται καλά σε κρέμες με στεροειδή ή/και σε αντισταμινικά για λήψη από το στόμα.’Ισως χρειαστεί ο ασθενής να εφαρμόσει υγρές κομπρέσσες πάνω στις φουσκάλες για μερικές ημέρες και έπειτα να καλύψει τις φουσκάλες με επιδέσμους.

ΚΝΙΔΩΣΗ

Η κνίδωση είναι μια από τις πιο συχνές σοβαρές δερματικές νόσους. Αν και τα αίτια δεν είναι πάντα γνωστά, επιβαρύνει την ποιότητα ζωής των ασθενών δυσκολεύοντας σημαντικά την καθημερινότητα τους. Η κνίδωση είναι πιο συχνή από ό,τι μπορεί να νομίζουμε – περίπου 20% των ανθρώπων θα εμφανίσουν κνίδωση σε κάποια στιγμή της ζωής τους, παρόλο που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων έχει σύντομη διάρκεια και δεν επανεμφανίζεται.